WAAROM SMART-RESOLUTIES SUCCESVOLLER ZIJN VOOR 2020

by Survival Guide To Adulthood
smart-resoluties

Nou de tijd is weer aangebroken. Nog even en we gaan met zijn alle knallend het jaar 2020 in. Geen nieuwjaar zonder die vervelende nieuw jaar resoluties natuurlijk. Dit is de tijd van het jaar waarin we alle beloven het volgend jaar beter te doen, maar een week later weer nek diep met onze vingers in de Nutella pot aan het graaien zijn, en het sport abonnement alweer meer als een sponsor daad voelt. Waarom stellen we altijd weer zulke hoge eisen aan onszelf? En waarom mislukken ze toch altijd? Ik ga het dit jaar eens anders doen en dan wel door SMART-resoluties in het leven te roepen. Doe jij mee?

Waarom mislukken onze voornemens toch altijd?

Je kent het wel, we hebben ze allemaal. Voornemens zoals: “volgend jaar ben ik helemaal afgetraind en heb ik eindelijk dat sixpack, ik ga 5 dagen per week sporten en de rest van de week leef ik op kip, rijst, en kauw ik mij suf op de gore rauwe groentes”. Of: “In het nieuwe jaar gaat het mij zeker lukken om te stoppen met roken!” Heel herkenbaar maar na een week zit je weer met een zak chips al ketting rokend je favo Netflix serie te binge-watchen. Maar waarom zijn nou juist dit soort voornemens gedoemd om te mislukken?

Stel je zelf eens deze vraag: Zijn jouw doelen wat je van anderen verwacht, of zijn ze van jou? Met andere woorden: wij mensen zijn gebouwd om ons gedrag af te stemmen op wat anderen doen of denken. Vooral sinds de komst van het digitale tijdperk zijn we niet meer in staat om voor ons zelf te denken. We zien een post van iemand die helemaal is afgetraind en dit zo makkelijk lijkt te bereiken, dat wij dit ook graag willen.

We leven in een wereld waarin we zo graag willen bewijzen aan de buiten wereld dat ons leven perfect is en wij in staat zijn grote veranderingen door te voeren. Maar de doelen die we stellen zijn te hoog gegrepen en zullen er op ten duur voor zorgen dat je je motivatie verliest. Die sixpack blijkt toch ineens niet zo binnen handbereik en opgeven is dan toch echt het aller makkelijkst. “Dan maar dik, volgens jaar probeer ik het wel weer”

SMART-Resoluties voor volwassenen

Wat zijn SMART-Resoluties nou eigenlijk? SMART staat voor Specifieke, Meetbare, Aannemelijk, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit zorgt ervoor dat je in plaats van te hoog gegrepen doelen, meer realistischere doelen voor jezelf stelt. Doelen waarvan je kan zeggen dat je ze het komende jaar zeker gaat halen! En dat doen we samen! Hieronder vindt je een aantal SMART-Resoluties voor volwassenen die ik zeker ga toepassen doe je mee?

1. Meer bewegen, zoek wat bij jou past:

Het is overduidelijk dat ik met deze moet beginnen, aangezien Januari èèn van de drukste maanden in de sportschool is. Alle resolutie-naars gaan met volle kracht tekeer op de loopbanden en roeimachines, en nog geen 3 weken later nemen deze cijfers sterk af. Ja hoor, daar heb je het al, te hoge doelen gesteld. Heb jij nog geen train routine gevonden dat werkt voor jou? Maak dat dan je doel voor komend jaar. Of het nou gaat om hardlopen, yoga of paaldansen, er is een trainings routine die past bij jou.

Mijn SMART-Resolutie: Ik start per 3 Januari met een online personal trainer die ervoor zorgt dat ik mijn luie kont naar de sportschool sleep en mijn slechte eetgewoontes aanpak. In plaats van 5x per week naar de sportschool gaan op volle toeren en na 3 weken compleet met blessure en al thuis te zitten, en de motivatie van onder mn tenen vandaan te moeten halen, start ik rustig met 2x per week en houdt mijn online coach in de gaten of ik mijn doelen blijf bereiken. Zo hou ik altijd een stok achter de deur.

2.Mentale bewustwording:

Onderzoek toont aan dat Millennials worstelen met hoge depressie en angststoornis cijfers, en je mentale gezondheid is dan ook het eerste wat de deur uitvliegt tijdens een drukke week. Ik zie het aan mijn vrienden, en aan mezelf, wanneer het even druk is pushen we onszelf tot ver voorbij onze limieten, alles ten koste van onze mentale gezondheid. Dit kan op de lange termijn zorgen voor veel psychische en lichamelijke klachten.

Mijn SMART-Resolutie: Minimaal 2x per week mediteren aan de hand van mijn meditatie apps. Zo zorg ik ervoor dat ik genoeg tijd heb om even een pauze te nemen tussen de drukke week door, en zorg ik ervoor dat ik rustiger en zonder piekeren in slaap val.

3.Minder tijd op social media doorbrengen:

De fysiotherapie praktijken zullen het wel druk hebben als je het mij vraagt. Al die mensen die alsmaar naar beneden staren op hun telefoons moeten toch major nekklachten hebben? Ik ben er èèn van. Het routine om gelijk naar die telefoon te grijpen als er maar even een moment van “niets te doen” is. Wat is er gebeurd met het lezen van een goed boek en waarom moeten we toch altijd maar gluren in die “perfecte” levens van de mensen op social media platformen?

Mijn SMART-Resolutie: Ondanks het voor mij van groots belang is om deze toffe blog via social media aan jullie te tonen, wil ik toch een resolutie voor mijn schermtijd invoeren. Hierbij hoef ik mij niet te distantiëren van de wereld en compleet in isolement te leven, maar reduceer ik mijn social media tijd naar vaste tussen tijden, wat betekend dat ik minstens 2 uur break tussen mijn social media schermtijd heb.

4.Kunnen koken als een volwassenen

Begrijp me niet verkeerd koken kan ik echt wel, alleen als het aankomt op koken op een doordeweekse dag kan ik nog wel eens makkelijk zijn. Tussen de drukke tijden in heb ik niet altijd zin om inspiratie te zoeken voor een nieuw gerecht, en wordt het toch weer snel dat vertrouwde boordje spaghetti bolognese.

Mijn SMART-Resolutie: leer tenminste 5 nieuwe gerechten. Hiermee breng je weer wat variatie aan in je bestaande cirkel van gerechten en daar wordt iedereen binnen het gezin toch gelukkiger van! #nomore #spaghettibolognese

Met deze SMART-Resoluties weet ik zeker dat het mij gaat lukken deze te bereiken. Ik heb er zin in, zin in de verandering van mijn leven dit jaar. Ik ben super benieuwd naar jullie SMART-Resoluties en of het jullie lukt deze dit jaar waar te maken. Let me know! Samen maken we het pad naar volwassenheid stapje bij beetje weer bewandelbaar!

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden