Poepen tijdens en na de bevalling; Shit happens

by Survival Guide To Adulthood
Poepen tijdens en na de bevalling

Poepen tijdens de bevalling een onderwerp dat elke zwangere vrouw dag en nacht bezig houdt, maar toch praten we er maar weinig over. Bevallen kan soms een stinkend zaakje zijn. De kans is groot dat je eerst nog iets anders uitwerpt op het bed voordat je je baby eruit poept. En hoe zit dat eigenlijk met die grote boodschap nadat je bent bevallen? Shit happens zullen we maar zeggen!

Wat een schijt bevalling

Poep; een onderwerp wat we toch met zijn alle veelal gênant vinden, zeker als we het over het vrouwelijk soort hebben. Al lange tijd worden er grappen over gemaakt zoals; “jullie vrouwen poepen toch niet” of “jullie horen toch naar roosjes te ruiken”. Nou face it vrouwen poepen ook en we stinken (ik kan het weten hehe). Maar als we het over bevallen hebben is poepen toch het onderwerp wat het meest wordt ontweken. Over zaken zoals inknippen of uitscheuren wordt vrolijk gesproken terwijl je nog maar net een hapje van je beschuit met muisje probeert te nemen. Maar dat er tijdens het persen nog een ander cadeautje op het kraambed werd geworpen daar wordt toch maar niet over gesproken.

Nu ben ik niet vies van poepen met de deur open, en laat ik hier en daar ook wel eens een windje vliegen (en geef dan mijn vriend, en nu sinds kort de baby de schuld). Maar ook ik heb mijn grenzen en zijn er van die dingen die andere niet hoeven te zien en vooral niet hoeven te ruiken. Het eerste dat ik dan ook aan mijn vriend vroeg was; “Kak, ik heb toch niet op het bed gescheten?”. (Wedden dat jij je nu afvraagt of ik heb gekakt haha)

Een klein chihuahua drolletje

Voor wie nu al de druk voelt; nee het zijn geen grote dampende hopen die meekomen tijdens je bevalling. Het is enkel een klein beetje dat meekomt oftewel een klein chihuahua drolletje, aldus mijn verloskundige. Verloskundige kijken sowieso niet op van een keuteltje hier en daar en zien het poepen juist graag gebeuren. Het geeft aan dat je op de juiste manier aan het persen bent. Meestal wordt het stinkende zaakje heel discreet weggewerkt en zul je hier weinig van merken. En vriendlief? Die is rete druk met jou steunen en zal hier geen oog voor hebben. Een romantisch beeld is het niet, maar zeg nou zelf een prachtig plaatje is het sowieso niet daar beneden. Dus laat ze een poepie ruiken!

Healthy shit

Zelf vindt ik het eigenlijk heel raar dat er niet meer over poep gesproken wordt. Poep is namelijk healthy shit. Het zegt namelijk heel veel over jouw gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van je immuunsysteem zich in de darmen bevindt, en dat afwijkende poep vaak aanduidt dat er iets niet goed zit. Het eerder hebben over poep zou soms dus zelfs levensreddend kunnen zijn en toch gaan we er niet snel mee naar een arts. We willen niet on-sexy of vies worden gevonden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat als de baby tijdens de bevalling met de ontlasting in aanraking is geweest dit positief kan bijdrage aan zijn afweersysteem.

Poepen na de bevalling; Laat het los, laat het gaan

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met poepen na de bevalling? Oh shit, dit was iets waar ik nog het meest bang voor was en wel paste bij mijn angst voor bevallen (dat verhaal lees je hier). Buiten het feit dat ik geen seconden in mijn leven meer wilde besteden aan persen, keek ik ook zeker niet uit naar het afvegen van het ramp gebied down under. Toch wil je niet te lang wachten met poepen na de geboorte van je kindje. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je geconstipeerd raakt. Mijn tip; Laat het los, laat het gaan. Het doet minder pijn dan je denkt en het kan een hele opluchting zijn.

Gooi het op de grote hoop

Achteraf gezien toch gek dat we ons druk maken om poepen tijdens de bevalling?! Om maar alvast antwoord te geven op je vraag van eerder; NEE ik heb niet gekakt tijdens de bevalling, maar ik ben wel geschrokken van de shitload aan andere dingen die eruit komen tijdens de geboorte van een kind. Maar het kan mij geen reet schelen want ik heb zojuist een prachtig nieuw mensje ter wereld gebracht. Dus laten we het taboe opheffen en gooi het op de grote hoop! Dan kunnen we er achteraf nog eens met zijn alle om lachen. Dus heb jij nog een poep lollig verhaal over jouw bevalling? Let me know in de comments! 🙂

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden