PCOS Wat heb je?

by Survival Guide To Adulthood
PCOS wat heb je?
Wat als je toe bent aan een volgende stap in je leven? Je praat er samen over en komt tot het besluit dat jullie kinderen willen nemen. Nemen ja, want zo denk je dat dat natuurlijk gaat. Je stopt met de pil en verwacht snel daarna zwanger te worden. Nou dit is niet zo een verhaal, ik heb namelijk PCOS. “PCOS wat heb je?”

Waarom ik mijn verhaal doe

Wat als kinderen krijgen ineens helemaal niet zo vanzelfsprekend is? Zoals jullie in mijn vorige “2020 het jaar waarin negatief het enige positieve was” verhaal al hebben kunnen lezen, heb ik in 2020 de diagnose PCOS gekregen. Ik heb lang getwijfeld of ik mijn verhaal moest delen, want erg persoonlijk is het wel. In mijn zoektocht naar wat PCOS nou eigenlijk is heb ik veel gehad aan informatie van lotgenoten. Door mijn verhaal te delen hoop ik meer bewustzijn te creëren. Ook wil ik andere vrouwen met deze diagnose een hart onder de riem te steken. “shit happens but flowers grow on it” is daarom een quote die goed aansluit bij dit verhaal.

Vaak krijg ik de vraag: “PCOS wat heb je?” en merk ik dat er eigenlijk een groot taboe heerst op het hele onderwerp ongewenst kinderloos. Vaak hoor je alleen de shocking verhalen van de zoveelste chick die door de pil heen zwanger is geworden, maar niet het verhaal van de buurvrouw op vijf hoog die na haar 3de IVF poging nog steeds niet zwanger is. Sta eens stil bij het feit dat het voor je beste vriendin wellicht niet heel gemakkelijk gaat. Laten we samen wat meer bewustzijn creëren rondom dit onderwerp.

Mijn verhaal:

Mijn verhaal, een verhaal waarvan ik eigenlijk hoopte dat hij kort en bondig zou zijn met een gezellige zwangerschapsaankondiging. Helaas is dit (nog) geen succes verhaal bij ons en daarin neem ik je graag mee. Zelf hebben wij altijd realistisch in het hele baby verhaal gestaan. Het moet je maar gegund zijn en je weet nooit wanneer er iets mis gaat. Maar dat wij zo een stel zouden zijn die de fertiliteits afdeling van het ziekenhuis zouden plat lopen hadden we nooit verwacht.

Zolang ik mij herinner zit ik al aan de anticonceptie, eerst een aantal jaar de pil (dat mij totaal niet beviel overigens) en daarna 10 jaar een hormoon spiraal. Na het plaatsen van de hormoon spiraal ben ik nooit meer ongesteld geworden. Halleluja dacht ik! Want wat had ik toch een schijthekel aan die maandelijkse rode vlaggetjes week.

Vaak hadden mijn vriend en ik het wel eens over kinderen krijgen, immers iedereen om ons heen kreeg uit het niets kinderen en waren wij hier wel al aan toe? Na veel hierover te hebben gepraat en mede door onze realistische blik op “het moet je maar gegund zijn” besloten we de sprong te wagen. Vol goede moed liet ik April 2020 mijn spiraal hardhandig verwijderen en kon het grote zwanger worden extravaganza beginnen.

De eerste 3 maanden gingen voorspoedig ik had een redelijke cyclus van +/- 35 dagen en de temperatuur in de slaapkamer liep hevig op. Echter in juli kreeg ik vreselijke buikpijn en was ik na 60 dagen nog steeds niet ongesteld geworden. Zou het dan? de eerste zwangerschapstesten werden uit de verpakking gerukt en ja hoor licht vage streepjes waren zichtbaar! Was ik overtuigd? nee, helaas in mijn fantasie zou mijn zwangerschapstest toch mega positief zijn. Ik besloot naar de huisarts te gaan, maar die wimpelde het af met een verstopping in mijn darm en wat zakjes waarmee ik de komende dagen de toiletpot warm mocht houden.

inwendig onderzoek

Het zat mij toch niet lekker en de dienstdoende arts besloot mij door te verwijzen voor een inwendig onderzoekje om een eventuele buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten. Vol goede moed op naar het ziekenhuis, niet te weten dat dit mijn hele leven zou doen veranderen. Eenmaal bij de gynaecoloog aangekomen werd mij vriendelijk verzocht mijn onderkleding uit te trekken en plaats te nemen in een stoel die er naar mijn idee nogal oncomfortabel uitzag. Op het scherm kon ik mee kijken en al snel werd duidelijk dat er een kralen ketting zichtbaar was op mijn eierstokken. Niet perse het beeld dat ik hoopte te zien mocht ik ooit een eerste echo hebben. Nog geen 5 minuten later stond ik buiten met de informatie PCOS te hebben, prettige wedstrijd en de rest moest ik maar met mijn huisarts bespreken.

Totaal verslagen en jankend als een kind van vijf stapte ik op mijn fiets richting huis. PCOS wat heb ik? Ik had er wel eens van gehoord maar wat het precies inhield wist ik niet. Ik maakte een afspraak bij mijn huisarts en na wat bloedonderzoeken werd al snel duidelijk wat de status was. Op een natuurlijke manier zwanger worden zou voor ons lastig worden. We zouden een beetje hulp nodig hebben om het voor ons te laten slagen.

(even een kleine disclaimer; PCOS hoeft niet altijd te betekenen dat je niet op de natuurlijke manier zwanger kunt worden, maar in mijn geval is medicatie noodzakelijk)

PCOS wat is het?

Laten we even voorop stellen PCOS is geen ziekte maar een syndroom. PCOS is een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Zonder eisprong kan de vrouw niet zwanger worden! Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, ook wel cysten. 

symptomen checklist PCOS

  • Dikker worden, schommelingen in gewicht, moeilijk kunnen afvallen
  • Acne
  • Beharing op vreemde plaatsen
  • Onregelmatige cyclus
  • Uitblijven van de menstruatie
  • disbalans in de hormonen (bijvoorbeeld een te hoge testosteron waarde)
  • insuline resistentie
  • diabetes mellitus type II

Met een beetje hulp

Daar waar ik dacht dat we samen iets moois zouden creëren in de slaapkamer en we random op een dag zouden ontdekken dat hard werken loont, draaide uit op een ander plan. Ik ben van nature een emotioneel persoon maar positief ben ik wel. Daar ik moeite had met het loslaten van het idee dat we dit op de natuurlijke manier hadden willen bereiken, was er aan de andere kant wel hulp. Ik voelde me klote vooral omdat de enige verhalen die ik kende de verhalen waren van mensen waarbij het bij één of twee keer raak was. Maar met de blik op de toekomst hadden mijn vriend en ik beide de juiste instelling; We’ve got this!

Zo kwamen we al snel terecht op de fertiliteits afdeling van het ziekenhuis. Een rare gewaarwording want daar zat ik dan tussen allerlei zwangere vrouwen, maar de echo’s waarvoor ik kwam waren niet de echo’s die zij te zien zouden krijgen. Het traject waarmee wij starten is op basis van hormonale medicatie die ervoor moeten zorgen dat er een eisprong plaats gaat vinden. Zo start ik eerst met medicatie genaamd provera om mijn menstruatie op te wekken gevolgd door de hormoon tabletten Letrozol. Deze moet je van cyclus dag 3 tot cyclus dag 8 slikken waarna je elke week inwendige echo’s krijgt om te checken of er eitjes groeien. Zo niet hogen ze te dosis op tot een maximum van 3 keer, voor je overgaat naar een ander fertiliteits traject zoals hormoon injecties, IUI en IVF.

Zien ze wel groeiende eitjes krijg je seksadvies. En ja het is net zo romantisch als hoe het klinkt. Agenda’s erbij en we hebben een date!

1 op de 6

1 op de 6 stellen krijgen te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Om meer bewustzijn te creëren deel ik mijn verhaal. Niet om medelijden te krijgen maar om te laten zien dat kinderen krijgen niet altijd vanzelfsprekend is. Het doorlopen van trajecten om zwanger te worden gaat je niet in de koude kleren zitten en brengt emotioneel een hoop teweeg. Wij zitten nog midden in ons eerste traject en zijn ervan overtuigd dat het voor ons gaat lukken. Wanneer en op welke manier? Daar zijn we nog niet zeker van.

Heb jij PCOS of ken jij iemand met PCOS en wil je hier graag over kletsen. Hit me up via mijn social kanalen! 🙂 meer informatie over PCOS kun je hier vinden.

met veel liefs, Stephanie

You may also like

3 comments

Nienke 4 januari 2021 - 21:08

Wat onwijs herkenbaar! Ik zag ook inderdaad die kralenketting op de echo. Maarja, en dan? Ik had ook geen flauw idee wat PCOS nou eigenlijk was.. Met een “Vraag je huisarts maar” weer naar huis gestuurd. Bijzonder wel dat dat zo gaat, of niet? In mijn geval heeft de PCOS geen effect gehad op het zwanger worden. Ik hoop dat het bij jullie gaat lukken in het traject! Heel veel succes 🙂

Reply
Annita 5 januari 2021 - 08:53

😘 mooi geschreven meis

Reply
Priscilla 13 januari 2021 - 19:29

Super mooi geschreven. Bij mij werd al een aantal jaar over gespeculeerd. Maar dan toch vorig jaar de uitslag pcos. Dit heeft wel plaatsgebonden in het ziekenhuis en meteen doorgestuurd naar de fertiliteitarts. Nu de tweede hormoonkuur gehad. En nu af wachten of deze keer wel gelukt is. Spannende tijd

Reply

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden