IS DE HUIZENMARKT ONMOGELIJK GEWORDEN?

by Survival Guide To Adulthood
IS DE HUIZENMARKT ONMOGELIJK GEWORDEN?

Je bent je huurwoning ontgroeit. Leven op 40m2 met zijn tweeën is dan ook niet langer meer te doen. Je wilt toekomst perspectief en je wilt vooruit. Daarom besluit je te gaan kijken wat jullie mogelijkheden zijn op de huizenmarkt, maar komt van de koude kermis thuis. Depressief kijk je uit naar de volgende 5 jaar dat je vast zit aan dat appartement met uitzichtloze toekomst. Is de huizenmarkt onmogelijk geworden.

Ik geef toe het klinkt allemaal wat zwaar en depressief wat je zojuist gelezen hebt. En ik geef toe mijn positiviteit is zojuist van de hoogste glijbaan ter wereld naar beneden gestort. Begrijp me niet verkeerd, ik doe natuurlijk super melodramatisch maar de huizenmarkt is toch echt een algemeen probleem aan het worden. En toch blijf ik mij afvragen is de huizenmarkt onmogelijk geworden of zie ik gewoon de mogelijkheden niet meer?

Sociaal huren via de woningbouw

Je inkomen bepaald of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of dat je moet uitwijken naar een particuliere woning. De prijzen hierin verschillen nogal van elkaar. Wij wonen momenteel in een sociaal huur appartement. Een prima appartement, niets te klagen en van alle gemakken voorzien. Toch geeft dit appartement mij niet de voldoening waar ik naar opzoek ben. Zo mis ik een tuin en zou ik graag een extra slaapkamer willen. Als we het dan toch over toekomst perspectief hebben denk ik graag vooruit. Ik nam 8 jaar geleden mijn intocht in dit appartement toen ik nog maar een appel en een ei verdiende. Het probleem nu is dat wij eigenlijk hartstikke scheef wonen en ons salaris niet meer toereikend is voor de sociale huur.

De druk op de sociale woningmarkt neemt toe. Veel mensen die in dezelfde situatie als wij verkeren zorgen ervoor dat er te weinig huizen beschikbaar zijn binnen de sociale huursector. Zij stromen niet door omdat kopen en particulier huren voor hen niet mogelijk is. Ook neemt het aantal mensen in de lage inkomens toe en is de vraag naar sociale huurwoningen dus gestegen. Daarnaast is het ook voor project ontwikkelaars niet aantrekkelijk om in de midden huur huizen te bouwen omdat ze hier simpel weg weinig aan verdienen.

Dan maar particulier huren?

Particuliere huur komt pas tot stand als een woning aan een bepaald aantal punten in het puntenstelsel voldoet. Meer punten kunnen behaald worden door bijvoorbeeld een bad te plaatsen of de keuken aan te passen met vaatwasser en inbouw koelkast. Scored een huis meer dan 142 punten mag het zichzelf een particuliere woning noemen. Hierbij is de huurbaas vrij om zijn eigen prijs te bepalen. Het lijkt voor de hand liggend om particulier te gaan huren als je niet meer in aanmerking komt voor de sociale woningmarkt. Maar ook dit is vaak niet haalbaar. Voor particuliere huur moet je soms wel 5 a 6 keer de brutohuur verdienen, en in mijn situatie verdien ik bij lange na nog niet zoveel. Voor ons is de huizenmarkt onmogelijk geworden.

Het programma Radar heeft eind 2019 een speciaal programma over de woningnood ramp uitgezonden. Hierin werd ook duidelijk dat je pas voor een particuliere woning in aanmerking komt als je samen meer verdiend dan 66.000 euro bruto per jaar. En voor alleenstaand zelfs 47.500 bruto per jaar. Het kromme is dat je bij 38.000 euro bruto per jaar (samen) al niet meer in aanmerking komt voor de sociale huur sector. De uitzending over de woningnood ramp vind je hier! en je vindt er meer informatie over of de huizenmarkt onmogelijk geworden is voor jou.

Heb jij een midden inkomen? Dan ben je de sjaak!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ben je dus kortom de lul als jij precies binnen die 38.000-66.000 euro bruto per jaar valt. Je bent gebonden aan de woning waar je al zit of moet gaan kijken of je kunt gaan kopen. Ook dit laatste is in de over verhitte woningmarkt bijna niet mogelijk. Door de krappe huizenmarkt blijven de prijzen stijgen en door de lage rente stand is de competitie schrijnend. Overbieden is geen optie maar een must. Door de prijs stijgingen op de woningmarkt kun je verhoudingsgewijs minder hypotheek krijgen , en kom je, in bijvoorbeeld onze situatie, terecht in een midden klasse waarin iedereen opzoek is naar een instapklare woning tussen de 200.000 en 250.000 euro. En dan nog niet te spreken over eventuele studie schulden en lopende kredieten die je hebt uitstaan, want deze zijn ook van invloed op je maximale hypotheek bedrag. Maar daar over lees je in een volgende post meer.

Dus wat zijn de opties?

Voor ons is duidelijk geworden dat de huizenmarkt momenteel onmogelijk is. We kunnen geen andere woning huren en kopen is in onze situatie ook praktisch onmogelijk. Ik denk dat het de komende 2 jaar flink sparen is voor het eigen geld voor de aankoop van een woning, en kijken wat de woning markt op dat moment aan het doen is. Ik hoop dat de overheid gaat beseffen dat dit een probleem is wat vele huishoudens treft, en dat ze snel met een versoepeling van de regels gaan komen. Tot die tijd er is zal ik jullie up to date houden en lees vooral mijn andere artikelen ook eens! 🙂

You may also like

5 comments

Henk 19 januari 2020 - 21:47

Probleem is ook dat iedereen in hetzelfde gebied wil wonen. Er zijn nog zat gebieden waar wel betaalbare huizen zijn, maar mensen zijn toch honkvast en proberen iets in de buurt te vinden

Reply
Survival Guide To Adulthood 1 februari 2020 - 15:56

Dat is zeker waar. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met het feit dat in bepaalde werkvelden er geen werk te vinden in buiten de randstad en mensen lange files en lange reistijden willen vermijden. Je leven bestaat al voor het grootste gedeelte uit werken en slapen en door lange reistijden te moeten afleggen heb je helemaal het gevoel dat je van voor of achter niet meer leeft. In mijn werkveld ( als mode designer) is er buiten de randstad vrij weinig werk en is het dus cruciaal om in de buurt van de randstad te blijven wonen. Dus je hebt zeker een punt!

Reply
Alexandra 20 januari 2020 - 10:55

Ik herken dat wel. Ik ben alleenstaand en heb een modaal inkomen en woon in een starterswoning. Doorstromen is onbetaalbaar. Ik heb het geluk spaargeld te hebben en dit in mijn woning te hebben gestopt. Maar het liefst zou ik verhuizen. Wat moet ik in een gezinswoning en wijk in mijn uppie. Geef niet op, blijf sparen, jullie dag komt.

Reply
Survival Guide To Adulthood 1 februari 2020 - 15:54

Ja it sucks! maar ooit komt er verandering ik weet het zeker! zoveel mensen zitten nu aan de grond genageld. Dit kan niet lang goed blijven gaan lijkt mij.

Reply
Wallie 26 april 2021 - 19:04

Wij zitten precies met hezelfde issue.
En ik word zo moe van mensen zoals Henk. Ja ik kan aan de andere kant van Nederland gaan wonen. Voor mij zou dat nog wel gaan met mijn baan in de IT. Maar mijn vriendin werkt in de zorg en al 10 jaar lang met veel plezier bij dezelfde werkgever. Die gaat dus niet zomaar even verhuizen naar de andere kant van Nederland. Daarnaast merk ik ook dat de IT nog wel erg gecentreerd is rondom de grote steden. Het is gewoon echt niet makkelijk op dit moment. We hebben best wat spaargeld maar overbieden tot de max willen we ook niet. Ik heb al is een woning gehad waar uiteindelijk veel in geklust moest worden en daar loop je ook op leeg. Ik ben best bereid om te verhuizen maar dat geeft toch ook een hoop extra risico en ik zie een bank mij ook niet zomaar een hypotheek verstrekken op basis van 2 salarissen waarbij ze al weten dat tenminste 1 iemand echt een andere baan moet gaan zoeken.

Reply

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden