HEY, HET IS OKE | PANIEKAANVALLEN, TIPS HOE JE ERMEE OM MOET GAAN

by Survival Guide To Adulthood

“het is maar een paniekaanval, veel mensen hebben hier last van. Je hoeft je geen zorgen te maken, je hart is in prima conditie”.

Zwetende handen, je misselijk voelen, het gevoel dat je alle grip verliest en je elk moment een hartaanval kan krijgen. Paniekaanvallen, ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben last van een angststoornis. Bij ongeveer zo een 132.000 mensen is er sprake van een paniekstoornis. Maar hoe ontstaat zo een paniekstoornis nou eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Mijn eerste ervaring

Mijn eerste ervaring met een paniekaanval onstond zo een 11 jaar geleden. Ik was gestopt met school, de opleiding die ik uit de losse pols had gekozen bleek niets voor mij te zijn, en om mijn tijd op te vullen besloot ik bovenop mijn avond horeca baantje er nog een overdag horeca baantje bij te nemen. Dit deed ik zo een 6 dagen per week. Mijn dagen zagen er zo uit; 8.00 beginnen bij de Delifrance tot 16.30 en dan snel op mijn fiets naar de andere kant van de Haarlemmerstraat om vervolgens om 17.00 weer te beginnen bij mijn horeca baan in een restaurant tot laat. Op een dag zat ik er helemaal doorheen. Tijdens mijn overdag shift kon ik alleen maar denken aan hoe moe ik was en dat ik nog een hele avond moest gaan zwoegen in het restaurant. Opeens bekroop mij een gevoel van misselijkheid dat gepaard ging met beven, rillen en een wit uitgeslagen gezicht. Ik had het gevoel dat ik geen adem kreeg en verloor de volledige controle en gaf mij over aan de paniek. Uit pure wanhoop begon ik tegen mijn collega’s uit te kramen dat ik een hartaanval kreeg en al snel werd de ambulance gebeld.

De ambulance is gearriveerd

Eenmaal in de ambulance probeert het ambulance personeel mij gerust te stellen: “het is maar een paniekaanval, veel mensen hebben hier last van. Je hoeft je geen zorgen te maken, je hart is in prima conditie”. Toch kon ik dit maar moeilijk loslaten. Hoe kan ik nou niets aan mijn hart mankeren als ik mij toch zo enorm rot voel en alle lichamelijke klachten heb die volgens google (nooit googlen!!!!) bij een hartaanval horen.

De spoedeisende hulp

In de dagen erna werd ik stukje bij beetje angstiger, bang dat het nog een keer zou gebeuren. In de avonden ben ik weer gaan werken bij het restaurant maar ook daar stak de paniek weer steeds vaker de kop op. Tot het moment dat ik het gevoel had dat ik elke 5 min een hartaanval kon krijgen. Wat nou als het ambulance personeel mij niet goed had nagekeken? dingen over het hoofd had gezien? Op dat moment was de spoedeisende hulp van het LUMC in Leiden mijn tweede thuis. Regelmatig heb ik ze een bezoekje gebracht met mijn fictieve hartaanval en moest ik regelmatig aan het hart apparatuur om te kijken of alles het nog wel deed. Maar ook hier kreeg ik te horen dat ik leidde aan paniekaanvallen en dat ik rust moest nemen omdat ik teveel hooi op mijn vork nam.

Rust nemen? Dan verhuis ik toch naar Spanje!

Volgens de dokter was het een goed idee om even rust te nemen. Mijn toenmalige schoonouders gingen verhuizen naar Spanje en dit leek de uitgelezen kans om mee te gaan en wat rust te pakken. Het tegendeel was waar, want hier werden de aanvallen alleen nog maar erger. Ik ging twijfelen aan alles wat ik deed; moet ik weer terug naar Nederland? Mijn diploma halen? Wat nou als het straks uitgaat tussen mij en mijn vriend? Mist mijn familie mij wel? Denken mensen dat ik mij aanstel? Allemaal vragen die mij bezighielden zorgde ervoor dat de paniekaanvallen dagelijks terug bleven keren. In de supermarkt, tijdens het uitgaan, tijdens het zwemmen, tot het punt dat ik eigenlijk het huis niet meer uit durfde te gaan en in volledige isolement leefde.

Terug naar Nederland en in therapie

Ik besloot dat het niet langer zo ging en probeerde hulp te zoeken in Nederland. Via de GGZ kwam ik terecht bij iemand die je klachten beoordeeld. Ik kreeg te horen dat ik op een wachtlijst moest voor cognitieve gedragstherapie en dat het wel zo een 1,5 jaar kon duren voor ik aan de beurt zou zijn. Maar om de tussentijd te doden kon ik wel antidepressiva voorgeschreven krijgen. Op dit punt was ik nog maar net 18 jaar geworden en zeker niet klaar voor zulke zware medicatie als antidepressiva! Ik ben toch immers niet depressief?! Ik besefte dat de zorgstaat van Nederland niets voor mij ging doen, en besloot eigenhandig dit probleem aan te pakken!

Ademhalingstherapie en zelfhulp

Boos was ik! Waarom willen ze mij niet helpen? Waarom zijn er zulke lange wachttijden? Toen realiseerde ik mij dat ik waarschijnlijk niet de enige was met dit probleem, en er zulke wachtlijsten zijn omdat heel veel mensen deze problemen hebben. De mensen in mijn omgeving snapte mijn probleem niet en wisten al helemaal niet hoe het was om een paniekaanval te hebben, deze hebben zij immers nooit gehad. Ik had het gevoel dat ik niet begrepen werd en vooral niet gehoord werd en dat ik mij niet zo moest aanstellen. Ik besloot via een forum voor mensen met angststoornissen in contact te komen met wat mensen die hetzelfde ervaarden. Zij adviseerden mij ademhalingstherapie te nemen en vooral veel boeken te lezen die uitleggen hoe het hele process van paniek en hyperventilatie in elkaar zit. Het beste boek dat ik gelezen heb is “hoera ik heb hyperventilatie” van Alexander Odijk. Dit is echt een aanrader als jij, net als ik te kampen hebt met ernstige paniekaanvallen.

Hey, het is oke. Een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De campagne ‘Hey, het is oké’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van de campagne is het wegnemen van drempels rondom het bespreekbaar maken van angststoornissen. Dit doet de campagne door het verhaal van mensen met een angststoornis voorop te zetten. Zo ontdek je wat een angststoornis voor hen betekent, hoe zij ermee omgaan en hoe jij er zelf over kan praten. Of je nu zelf een angststoornis hebt, of iemand met een angststoornis kent. Ook ik deel mede door deze campagne mijn verhaal en hoop iedereen hiermee bewust te maken dat niemand in paniek hoeft te leven en je er niet alleen voor staat.

Tips & tricks omgaan met paniekaanvallen

  • Begrijp hoe een paniekaanval ontstaat: Het leren begrijpen van het ontstaan van een paniekaanval is zeer belangrijk. Wees je bewust van wat jouw paniekaanval uitlokt.  Heb je een paniekaanval, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. De lichamelijke symptomen waarmee angst gepaard gaat (bijvoorbeeld hartkloppingen, misselijkheid, of een versnelde ademhaling) worden tijdens een paniekaanval verkeerd geïnterpreteerd.
  • Ga geen plaatsen of dingen vermijden: Als je al eens een paniekaanval hebt gehad, krijg je misschien de neiging om de plek waar je de paniekaanval hebt gehad te vermijden uit angst voor herhaling. Je krijgt als het ware angst voor de angst. Wees je angst de baas en durf het direct in de ogen aan te staren. Dan zul je zien dat je stapje bij beetje steeds meer de controle terug wint.
  • Angst wordt altijd minder: Hoe erg je paniekaanval ook lijkt, weet het wordt altijd minder. Angst en paniek is een natuurlijke reactie van je lichaam. Je lijf is zo gebouwd om in echt levensbedreigende situaties weg te kunnen rennen of in actie te kunnen komen. Angst en paniek gaat altijd in fases, het wordt even erger maar zakt uiteindelijk weer nadat het zijn piek heeft bereikt.
  • Praat erover: Je problemen opkroppen zal de situatie in dit geval alleen maar erger maken. Weet dat er mensen om je heen zijn die je kunnen helpen en je er niet alleen voor staat. Begrijpen je naasten je niet? Er bestaan veel forums waar je met lotgenoten kunt praten, google het maar eens!
  • Focus je op je ademhaling: Heb je een paniekaanval, focus dan op je ademhaling. Als mensen angstig of gespannen zijn, zijn ze geneigd steeds hoger te gaan ademhalen. Dus niet onderin de buik, maar hoog op de borst. Dat is een oppervlakkige, snellere en onrustigere ademhaling. Je kunt spanning in je lijf weghalen door bewust terug te gaan naar een diepe buikademhaling. Door je te focussen op je ademhaling, heb je minder aandacht voor je angst. Hierdoor zal de angst afnemen. Oefen thuis om te ontspannen via je ademhaling.

Sites waar je terecht kunt voor meer informatie en hulp vind je hier en hier.

Paniekaanvallen is iets wat van tijd tot tijd ook nog steeds bij mij de kop op steekt, maar door alle hulp van de mensen om mij heen weet ik hier nu mee om te gaan en beter aan te voelen wanneer zo een aanval op komt zetten. Ik heb geaccepteerd dat een leven met paniekaanvallen bij mij hoort en ik hier misschien nooit helemaal vanaf zal komen, maar hey het is oké! En ik zie het leven weer met een lach tegemoet.

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden