Het leed dat Anticonceptie heet

by Survival Guide To Adulthood
Het leed dat Anticonceptie heet

Anticonceptie heb je in allerlei vormen en maten. De pil, De spiraal, Nuvaring, Prikpil en noem maar op! Al vrij snel word je als jong meisje aan de anticonceptie geholpen. De nachtmerrie van elke moeder is een dochter die op jonge leeftijd zwanger raakt. Braaf neem je elke dag deze pil, maar weet je ook wat de gevolgen hiervan zijn? De klachten beginnen, welkom bij ” het leed dat anticonceptie heet”

De pil

Al vroeg werd ik door de huisarts aan de anticonceptie gezet. Ik geloof dat ik een jaar of 14 á 15 was. Ik kreeg de pil genaamd Mycrogynon 30, ik denk voor vele een bekende naam als je uit de jaren ’90 komt. Al snel kon het “pil popping” debacle beginnen, en het onthouden om hem elke avond netjes op tijd in te nemen was dan ook een hele onderneming. Na verloop van tijd werd de pil ook steeds vaker doorgeslikt. Zeg nou zelf niemand ziet die rode vlaggetjes week toch zitten? En het kwam dan ook nooit uit; feestjes, vakanties, zwemmen you name it!

Na een aantal jaren deze pil te hebben gehad besloot de verzekering deze variant niet meer te vergoeden. “Geen probleem” zei de huisarts. “We schrijven je gewoon een andere pil voor”. Zo gezegd zo gedaan en de nieuwe pil was binnen no time opgehaald. Deze variant, levonorgestrel, zorgde als snel voor vele klachten. Ik begon mij depri en neerslachtig te voelen. Van tijd tot tijd ook lichtelijk agressief en zodra de rode vlaggetjes weken waren aangebroken kon ik wel een deur door midden trappen. Niet echt normaal, en zo dacht mijn moeder er ook over. Zij kreeg toevallig te horen dat een dochter van haar collega precies dezelfde symptomen vertoonde.

Al snel zat ik weer bij de dokter maar daar kreeg ik te horen dat de stoffen in deze pil precies hetzelfde waren als in de vorige pil die ik had. Alleen de samenstelling zou anders zijn. Nou dikke vinger! Ik google-de me suf en vond al snel veel dezelfde ervaringsverhalen. Al dus “het leed dat de pil heet”

Dan maar een mirena-spiraal

Ik besloot dan ook dat het tijd werd voor een ander anticonceptie middel. Doe maar een mirena spiraal zei ik alsof ik een kroket bij de snackbar bestelde. Ik had me totaal niet ingelezen maar de verhalen waren goed! Geen gedoe met vergeten pillen en pillen doorslikken, maar gewoon iets dat daar voor 5 jaar zit. De afspraak werd gemaakt en de spiraal werd gezet. Oooh als ik daar aan terug denk, wat een nare ervaring en onprettig gevoel! Wat een opluchting. Geen agressieve buien meer rondom de menstruatie, en mijn menstruatie bleef vanaf moment 1 compleet uit. Ja echt! 10 jaar lang geen bloed!

Tijdens de 10 jaar (2×5 jaar) dat ik een spiraal had dacht ik geen nare symptomen te hebben gehad. Achteraf blijkt dat er heel veel dingen zijn die de Mirena heeft veroorzaakt. Zo had ik jaren lang last van paniek -en angst gerelateerde klachten, was ik vaak gejaagd en groeide mijn haar en nagels voor geen meter, en zin in seks was ook ver te zoeken. Later bleek ik ook PCOS te hebben zoals jullie in mijn vorige artikel hebben kunnen lezen. Maar of de anticonceptie hier een aandeel in heeft gehad is nog onbekend.

De Mirena Crash

Sinds April 2020 ben ik gestopt met de hormonale anticonceptie en mirena spiraal. Ik kwam in een zogenaamde “Mirena Crash” terecht. Ik voelde mij intens slecht, bijna depressief te noemen. Jaren lang heeft mijn lichaam geprofiteerd van de kunstmatige hormonen en wist dus helemaal niet zelf hoe ze dit weer moest oppakken! Mijn lichaam was in de medische term “lui” geworden, en het duurde ook een aantal weken voordat mijn lichaam weer door had dat ze zelf aan het werk moest. Dit waren weken van hel voor mij en mijn hoofd zegt dan ook dat ik nooit meer aan de hormonale anticonceptie ga.

Voorkomen is beter dan genezen?

Bij de ontwikkelingen van de pil zijn de bijwerkingen nooit echt aan het voetlicht gekomen. De pil bereikte namelijk het gewenste effect, een zwangerschap voorkomen, en dit was al een grote sprong voorwaarts in het leven van een vrouw. De pil oefent zijn werking niet alleen uit op de eierstokken en baarmoeder, de hormonen vinden ook hun weg naar het brein. Sommige vrouwen worden er somber van terwijl andere vrouwen deze symptomen niet ervaren. Wat doen deze hormonen eigenlijk met onze hersenen, en wat betekend dat voor onze emoties en gedrag? Het is allemaal nog nauwelijks onderzocht. Merkwaardig als je je bedenkt dat het grootste deel van ons leven we juist willen voorkomen dat we zwanger worden en dus deze vorm van anticonceptie tot ons nemen. Ik deel hier nog even een interessant linkje over meerdere onderzoeken naar de pil.

Een goed alternatief

Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer informatie beschikbaar over verschillende soorten anticonceptie en wat deze precies met je doen. Een goed alternatief op hormonale anticonceptie is de Daisy 2.0 en de Ladycomp. Dit is een cyclus computer waarmee je je temperatuur opneemt. De computer berekend dan precies waar je je precies in je cyclus bevind en of je bijvoorbeeld vruchtbaar bent op dat moment. Dan zou je beter een regenhoesje kunnen gebruiken. Hier zal ik in een volgens artikel wat meer aandacht aan besteden, dan vertel ik je namelijk meer over de Daisy 2.0 die ik zelf heb aangeschaft.

Dit is mijn ervaring met anticonceptie en dat wil niet zeggen dat iedereen dit zo ervaart. Ik ben geen arts en spreek uit eigen ervaring.

Liefs Stephanie

You may also like

2 comments

Marije 21 april 2021 - 13:36

Hi!
Ik heb vanwege allerlei vage klachten ook mijn spiraal laten verwijderen. Ik verneem nog geen echte verandering, behalve dat ik emoties meer begin te voelen, zowel vrolijk al emotioneel. Verder voel ik me op en af nog steeds soms gejaagd en heb ik steeds meer last van hoofdpijnen. Wellicht hoort dit bij de veranderende hormoonhuishouding. Hoe lang heeft het bij jou geduurd voordat dit meer in balans kwam? Of ervaar je dit nog steeds?

Groet, Marije

Reply
Zoë Decloedt 4 juni 2021 - 16:31

Ik heb 4 mei mijn Mirena laten verwijderen na 10 jaar. Ik heb nog niets van bloedingen gehad. Maar ik werd tijdens de Mirena ook nooit meer ongesteld.
Dus tot op heden nog helemaal niet ongesteld geweest. Wel vaak misselijk, heel moe, buikkrampen in mijn onderbuik, lage rugpijn en extreem opgeblazen. Ik sport normaal elke dag 2 uur, nu heb ik voor niets geen energie.

De gynaecoloog zag ook een cyste van 3cm. Dit is ook niets nieuws want ik heb al eens eentje gehad van 5cm door mijn spiraal. De gynaecoloog gaat daar zo licht over.

We hebben een kinderwens, maar ik vrees ervoor dat alles binnenin stil ligt.

Hopelijk ben ik hier snel door.

Reply

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden