HELP IK GA OP VAKANTIE! | VLIEGANGST, WAT DOE JE ERAAN?

by Survival Guide To Adulthood

“Nu weet ik het zeker, knipperende lichten duiden op een storing van het hydraulische systeem, en ik, ik ben gedoemd om neer te storten”

Met strak getrokken gezicht, wagen wijde ogen en mijn klamme handen genageld in mijn stoelleuning, wacht ik tot het vliegtuig zijn weg baant naar de baan waarvan hij zal gaan opstijgen. De adrenaline giert door mijn lichaam en allerlei lichamelijke storingen steken de kop op. Mijn handen beginnen te zweten en mijn benen beginnen te trillen. Mijn hart voelt alsof hij zo direct uit mijn borstkas komt zetten. Zachtjes probeer ik mijzelf te kalmeren, maar het gevoel van onmacht overwint, wanneer de cabine lichten beginnen te flikkeren zodra het vliegtuig vaart maakt om op te stijgen. Nu weet ik het zeker, knipperende lichten duiden op een storing in het hydraulische systeem, en ik, ik ben gedoemd om neer te storten. Ik knijp mijn ogen stevig dicht, en pas wanneer de kruishoogte is bereikt durf ik mijn ogen weer rustig te openen.

Èèn op de drie mensen in Nederland heeft last van vliegangst, sommige wat meer dan anderen. Ik ben er ook èèn van, iemand met toch wel een vrij hevige vorm van vliegangst. Toch laat ik mij er niet van weerhouden om het vliegtuig te pakken, aangezien dit in veel gevallen de enige manier is om de bestemming te bereiken. Ik stap in, maar erg comfortabel voel ik mij er niet bij. Niet heel gek aangezien mijn voorliefde voor het programma “Aircrash Investigation”. Hierdoor kan ik tig redenen geven waarom een vliegtuig neer kan storten. Toch kies ik ervoor dit te negeren en stap ik in. Herken jij dit, en heb je ook vliegangst? Probeer dan eens onderstaande tips, en laat je net als ik niet weerhouden van vliegen en het ontdekken van de wereld!

1. Vermijd ten alle tijden het programma “Aircrash Investigation”

Doe niet wat ik doe! Kijk vooral niet naar National Geographic’s “Aircrash Investigation”. Ik dacht dat dit voor mij de manier zou zijn om vliegen, en vliegtuigen wat meer te begrijpen. Het tegenovergestelde is waar! In het programma lijkt een vliegtuig al wel ten aarde te kunnen storten door een los zittend schroefje, terwijl de werkelijkheid vaak anders is. Het is vaak een samenloop van omstandigheden waardoor een verschrikkelijk ongeluk gebeurd is, en daarbij zijn het vaak vliegtuig ongelukken van heeeeeel lang geleden. Een les die we hieruit kunnen trekken is dat het vliegen door de jaren heen steeds veiliger is geworden, en het nog steeds de nummer 1 veiligste manier van vervoer is. Onthoud dat goed!

2. Prent de feiten in je hoofd!

  • De kans dat je met de auto een ongeluk krijgt, is aanzienlijk groter dan 1 op 11.000.000 zoals bij vliegen. En laatst hoorde ik ook dat de kans dat je 800.000 keer op aarde wordt vermoord groter is dan dat je 1x een vliegtuigongeluk meemaakt.
  • Een vliegtuig is meer dan een stukje staal. Het is enorm stevig. Mocht er een onderdeel uitvallen, nemen back-up systemen het over. En zelfs met problemen aan een motor kan gewoon nog geland worden.
  • Je hoeft niet bang te zijn dat een verkeersleider te lang werkt en door een gebrek aan concentratie verkeerde beslissingen neemt. Verkeersleiders mogen max. twee uur aaneengesloten werken. Dan is het verplichte pauze!
  • Het personeel aan boord zal meteen maatregelen nemen als er echt wat is. Mijn motto is altijd: “Zolang de stewardessen bij turbulentie nog hun ronde lopen en zich niet vastgespen op een stoel, is er niets aan de hand.”
  • Vliegtuigen kunnen prima tegen bliksem. Hoewel niemand graag door onweer vliegt, zijn de huidige vliegtuigen hier écht wel tegen bestand.
  • Een vliegtuig wordt altijd uitgebreid gecontroleerd voordat het de lucht in gaat. Als het niet veilig is, zal het vliegtuig niet de lucht ingaan. Sorry voor de vertraging, maar better safe than sorry.

3. Ontdek wat jouw onderliggende angst is

Vliegangst ontstaat nooit zomaar. Vaak gaat vliegangst gepaard met een onderliggende angst zoals, hoogtevrees, claustrofobie of paniekaanvallen. Zoek uit wat wellicht jouw onderliggende angst is, en jij kan dat vliegtuig weer recht in de ogen aankijken! Ik ben erachter gekomen dat mijn vliegangst is begonnen toen ik leidde aan een zeer ernstige vorm van paniekstoornissen die gepaard gingen/gaan met paniekaanvallen. Omdat ik de controle in het vliegtuig niet heb, ben ik bang deze te verliezen door het krijgen van paniekaanvallen, wat dus heel tegenstrijdig zorgt dat je juist weer paniek krijgt. Werk aan jouw onderliggende angst, dit zal je wellicht van je vliegangst af kunnen helpen.

4. Dowload de skyguru app

Thank god voor deze app van Skyguru. Dit een real time vlieg app, die ervoor zorgt dat jij op elk moment geïnformeerd word over de status van het vliegen. Deze app trackt alle geluiden, en stelt je gerust door uitleg te geven waarom je deze geluiden hoort. Ook houdt skyguru je op de hoogte wanneer je turbulentie kunt verwachten (let wel op niet alle soorten turbulentie is te zien op de radar). Zo kun jij je rustig focussen op je ademhaling en kan je nog eens genieten van dat heerlijke gehobbel! Download de SkyGuru app hier!

5. Neem deel aan een vliegangst cursus

Het klinkt misschien heel lame maar deelnemen aan een vliegangst cursus kan echt verschil maken. Ik hoor je denken, ik moet mij niet zo aanstellen; dagelijks vliegen er miljoenen mensen de wereld over, maar ik moet een vliegangstcursus. Maar de werkelijkheid is anders. Ik heb deelgenomen aan de vliegangstcursus van Corendon (onbezorgd vliegen gegeven door captain Kelly Otten) en het heeft echt mijn ogen geopend. Ze geven je veel informatie over vliegen en vliegtuigen waardoor je veel beter begrijpt dat vliegen echt heel veilig is. Ook doe je allemaal verschillende testjes waardoor je inziet dat een vliegtuig niet zomaar uit de lucht komt vallen. Als afsluiting gingen we nog een rondje vliegen, waarbij ik zelf mensen aan het helpen was in plaats van zelf bang te zijn! Daarna ben ik met een gerust hart in het vliegtuig naar China gestapt! Dus schrijf je vandaag nog in!

6. Heb vrede met wat er gebeurt

Dit klinkt misschien heel gek en cru, maar wat er ook gebeurt alles gebeurt met een reden. Zodra je het vliegtuig instapt heb je geen controle meer. We zijn er immers als mens niet op ingesteld om zo hoog in de lucht te hangen. Daarom kun je maar beter vrede sluiten met alles wat er gebeurt. Jezelf druk maken om dingen waar je geen grip op hebt kost ook veel energie. En mocht er wat gebeuren, deed ik in ieder geval iets wat ik heel leuk vond om te doen, namelijk op vakantie gaan.

7. Vraag het cabine personeel om hulp

Mijn laatste tip en toch wel de beste tip is richt je tot het cabine personeel. Zij zijn er immers om je te helpen en zij zijn ook nog eens gespecialiseerd en getraind om mensen te helpen met vliegangst. Wees niet bang om hen dingen te vragen. Ik heb het tot nu toe altijd als erg prettig ervaren en de stewards en stewardessen kwamen dan ook altijd heel lief checken hoe het met mij ging. Bij de vliegangstcursus heb ik ook een brief in ontvangst mogen nemen die ik kan geven aan het cabine personeel. Hierin staat dat ik vliegangst heb en een verzoek mag indienen om voor de vlucht kennis te maken met de piloten en even in de cockpit te mogen kijken. Dit is toch een zeer coole privilege die niet iedereen heeft. Maak hier gebruik van!

Voor mij is het bijna zover. Morgen stap ik in het vliegtuig naar Curacao. Ik zie er eerlijk gezegd best wel tegen op en ben alweer een week misselijk, maar dat mag de pret niet drukken als ik straks met 2 cocktails in mn handen op het strand lig. En mocht ik morgen ergens op de bodem van de oceaan liggen, check dan nog even punt 6 haha!

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden