Diploma discriminatie?

by Survival Guide To Adulthood
Diploma discriminatie?

Je kent het wel; vroeger had je nooit zin in school. Je meldde je liever ziek of schreef een zelfgemaakt briefje waardoor je lekker de eerste twee uur kon blijven snoozen in bed. Maar nu je ouder bent en het leven echt kan gaan beginnen merk je dat de keuzes die je vroeger maakte niet perse bij de persoon horen die je nu bent. Bedrijven wijzen je af want je hebt niet de “juiste” papiertjes. And so it begins; Diploma discriminatie, bestaat dat?

Als er één ding is waar ik bij het proces “volwassen worden” tegenaan loop, dan zijn het wel de keuzes die ik in het verleden gemaakt heb. Begrijp me niet verkeerd ik deed altijd mijn best op school, maar had tegelijkertijd ook veel te hoge verwachtingen van mezelf. Ik wist de druk behoorlijk op te voeren en daardoor was ik altijd veelal gestresst. Oh stress..iets wat ik de rest van mijn leven bij me heb gedragen.

Mijn Studie reis

Ik zal even in een notendop door mijn studie reis heen vliegen want dit is niet het main doel van dit artikel. Het gaat immers om diploma discriminatie. Ik begon mijn reis op de basisschool en hier waren de eerste struggles al zichtbaar tijdens de CITO-toets. Ja die verschrikkelijke toets die bepaald op welk niveau jij je gaat voortzetten. Hier kreeg ik al last van faalangst waardoor ik zeer laag scoorde. Het advies was MAVO en dit ging ik dan ook doen. Jaar 1 in MAVO was een makkie, hier fietste ik zo doorheen en al snel werd gezegd dat ik over kon naar de HAVO. Hier begon de uitdaging ik merkte dat ik slecht mee kwam en de lage cijfers die ik haalde zorgde dat ik de druk weer ging opvoeren en veel stress op m’n hals haalde. Na 4 jaar struikelen, vallen en weer opstaan haalde ik met de hakken over de sloot mijn HAVO diploma. En nu? wat moet ik in hemelsnaam gaan doen?

Wat te kiezen?

Ik wilde altijd graag Voeding en Diëtiek studeren maar ik had niet het juiste pakket op de middelbare school gekozen. Ja wist ik veel dat dat moest! ik deed wat voor mij het best haalbaar leek, kom op ik was 14 a 15 jaar op dat moment! Ik besloot mij in te schrijven voor de studie Personeel & Arbeid, ik ga al gapen bij de naam, wat was dat saai zeg! Na maand 2 was ik dan ook weer gestopt. Kort daarna besloot ik naar Spanje te verhuizen en hier hield het studeren even op. Na een tijdje de Spaanse droom te hebben geleefd wilde ik toch weer terug naar Nederland waar ik al snel op mijzelf ging wonen. De rekeningen moesten betaald worden dus studeren zat er niet in, er moest gewerkt worden! Ik ging werken bij een cosmetisch tandartspraktijk, en men wat vond ik dat interessant! ik wilde mij inschrijven voor de studie van mondhygiënist maar werd hier niet voor ingeloot wegens mijn te lage cijfers op de HAVO. Uuuhhh hoe bedoel je Diploma discriminatie!

Weer een no-go!

Wat mij altijd erg interesseerde was kleding, maar wederom op de school waar ik heen wilde werd ook weer gekeken naar mijn cijfers van de HAVO. Ik kreeg ik wederom een NO-GO! diploma discriminatie? Ik wilde graag werken want ik moest ook mijn rekeningen betalen. Daarom maakte ik de keuze om de mode opleiding aan het ROC Mondriaan te volgen. Door mijn HAVO diploma kon ik dit in 2 jaar doen en kon ik daarnaast gewoon blijven werken. Uiteindelijk ben ik geworden wat ik wilde. Maar heb ik in het dagelijks leven nog steeds te maken met Diploma Discriminatie. Tijdens sollicitaties word altijd gekeken naar mijn MBO diploma maar wat zegt dat nou over jouw kunnen? Dit was toen de beste keus die ik kon maken, en nu wordt ik daar op afgerekend en beland ik onderaan de sollicitatie stapel terwijl men niet weet wat je in huis hebt?! Diploma discriminatie?

Gelukkig kon ik bij mijn oude stage bedrijf werken. Daar konden zij wel mijn door mijn MBO diploma heen konden kijken en mij zagen als een hardwerkend en leergierig persoon met veel in haar mars. Met veel plezier werk ik hier nog steeds.

Nog een voorbeeld..

Ook mijn vriend loopt tegen deze problemen aan. Door bepaalde dingen in het leven heeft hij nooit een opleiding kunnen volgen, er moest gewerkt worden. Op zijn 24 ste kon hij eindelijk aan een MBO studie ICT beginnen. Deze heeft hij dan ook met vlag en wimpel behaald. Echter zijn wij twee mensen die ons steeds door willen ontwikkelen dus ook hij keek naar de volgende mogelijkheden op het pad. Zo vond hij een super leuke traineeship in Cybersecurity en op hun website stond duidelijk beschreven; “geen specifieke vooropleiding nodig, iedereen kan bij ons solliciteren”. Echter toen hij het bedrijf in kwestie opbelde omdat hij al 2 weken niets had gehoord, werd er al een comment gemaakt op zijn MBO diploma. Diploma discriminatie?! Wat ik zelf heel vreemd vind is dat iemand met een HBO propedeuse in bijvoorbeeld verpleegkunde nog eerder een kans maakt bij dit traineeship dan iemand die daadwerkelijk een ICT diploma al op zak heeft. Ookal is dit op MBO niveau!

Is diploma discriminatie een ding

Wat ik hiermee wil zeggen is dat jouw diploma je niet definieert als de persoon die je bent. Er wordt niet gekeken naar wie jij bent in persoon maar naar wie je bent op papier. Ik vind dat bedrijven hierin echt tekort schieten. En wellicht laten ze ook goed personeel tussen hun vingers door glippen. ik hoop dat er in de toekomst minder onderscheidt zal worden gemaakt en beter naar de inhoud zal worden gekeken. Het is toch ronduit belachelijk dat we op zeer vroege leeftijd al levens bepalende keuzes moeten maken, terwijl ons kleine brein daar eigenlijk helemaal nog niet toe in staat is! Ik hoop dat Diploma discriminatie, want dat is het in mijn ogen, zal verdwijnen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en wij komen er wel. Want hey wij zijn mensen die wel van een uitdaging houden!

Nu ben ik benieuwd; ervaar jij wel eens discriminatie n.a.v jouw behaalde diploma’s en keuzes die jij in het verleden hebt gemaakt?

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden