Bevalangst; reële angst of toch niet?

by Survival Guide To Adulthood
Bevalangst

Het einde is in zicht, nog 3 weken te gaan. Het moment waar wij zo lang op gewacht hebben, de eerste ontmoeting met onze kleine. Ik fantaseer over hoe onze kleine spruit eruit zal komen te zien, en hoe ons leven straks drastisch zal gaan veranderen. Opeens bekruipt mij het gevoel van angst; “Wacht eens even ik moet ook nog bevallen” bedenk ik mij ineens, en ik krijg het Spaans benauwd. Bevalangst; reële angst of toch niet?

Even een kleine disclaimer voor je verder gaat met lezen. Dit artikel schreef ik op de dag dat ik ineens te horen kreeg dat ik die avond nog zou gaan bevallen. Ik heb dit artikel niet meer kunnen plaatsen. Omdat ik denk dat er met mij meer vrouwen “bevalangst” ervaren wilde ik dit artikel toch alsnog even delen. Dit was mijn eerste bevalling en ik had werkelijk geen idee wat mij te wachten stond. Het echte beval verhaal en hoe ik dit heb ervaren is binnenkort te lezen op mijn website.

Bang voor het onbekende

Bevalangst bestaat dat eigenlijk? Je hoort er eigenlijk nooit iemand over. De vrouwen die ik spreek kijken eerder uit naar hun bevalling. Zij zijn het zwanger zijn meer dan zat en kunnen niet wachten tot ze hun kleine in hun armen kunnen sluiten. Maar slaan ze niet een gedeelte over? Beseffen zij niet dat ze de bevalling nog moeten ondergaan, of is dit voor hen ondergeschikt aan het feit dat de kleine er straks is en in hun armen ligt? Zijn zij überhaupt bekend met het fenomeen “bevalangst”? Terwijl ik deze vragen continue in mijn hoofd afspeel, durf ik ze niet te stellen, bang om bevooroordeeld te worden. Ik bedenk me dat ik altijd al wel angsten heb gehad voor het onbekende, of dingen waar ik geen verstand van heb zoals vliegen (ik heb vliegangst dat lees je hier) en autorijden en podiumangst. Het zal wel iets zijn dat bij mij hoort en stop deze gevoelens weer weg; “je kunt er toch niets aan veranderen, de baby zal er toch uit moeten” is wat ik mijzelf vertel en probeer mijn angst gevoelens weer ver weg te stoppen.

Er is er nog nooit een blijven zitten

Naar mate mijn zwangerschap vordert wordt er steeds vaker door mensen van buitenaf gevraagd of ik er klaar voor ben. Klaar zijn voor de bevalling ben ik zeker niet en met veel twijfel deel ik zo nu en dan met wat personen dat ik toch wel “gezonde spanning” ervaar (lees doodsangsten eigenlijk haha). Hierop krijg ik continue dezelfde reacties; “er is er nog nooit 1 blijven zitten hoor!” En “Als het zo erg zou zijn zou niemand meerdere kinderen willen krijgen”. Dan denk ik ja allemaal leuk en aardig maar wat heb ik hieraan. Stel ik mij dan aan? Zal het echt zo zijn dat het meevalt? Bevalangst; reële angst of toch niet?

Betere voorbereiding?

Nu ik zo dicht bij de uitgerekende datum kom vraag ik mij af of ik mij beter had moeten voorbereiden op de bevalling. Ik vond zwangerschapscursussen altijd onzin, want zeg nou zelf alsof je dan al kan voelen hoe een pijn je gaat ervaren bij de bevalling. Leuk hoor al dat puffen maar ik zou graag van te voren willen weten hoeveel pijn ik kan verwachten. Nu zit ik hier in de stress met de gedachte dat ik compleet onvoorbereid mijn bevalling tegemoet ga. Gelukkig heb ik zojuist een fantastisch YouTube kanaal ontdekt van de verlosmoeder, die mij laat zien dat ik de complete regie over mijn bevalling gewoon in handen kan nemen. En dat je je bevalling in de meeste gevallen gewoon kunt invullen naar eigen wens.

Reële angst of toch niet?

Angst is in de essentie een hele nuttige emotie. Het zorgt ervoor dat we gevaar herkennen en dit uit de weg kunnen gaan. Helaas werken bevalangst en spanningen rondom de zwangerschap en bevalling niet op deze manier, dit is immers een evenement die je niet uit de weg kunt gaan, je zult het moeten ondergaan. Maar liefst 1 op de 3 vrouwen leeft naar de bevalling toe met de nodige angst en spanningen. Door angst gaat je lijf adrenaline aanmaken wat op zijn beurt weer zorgt dat jouw spieren verkrampen en de bevallingen pijnlijker kan zijn en langer kan duren. Doordat veel vrouwen hier niet bewust van zijn en niet weten hoe ze deze bevalangst kunnen bestrijden komen ze vaak in moeilijkheden tijdens de bevalling en staan ze voor moeilijke keuzes qua pijn bestrijding en soms zelfs medisch ingrijpen. Bevalangst lijkt daarom soms een heel reële angst. Door deze angst te bestrijden door je goed in te lezen over wat je zelf kunt doen om het natuurlijke proces van bevallen te ondersteunen, zal je kindje makkelijker en met minder pijn ter wereld kunnen komen.

Gelijkgestemde

Doordat er een groot taboe heerst op bevalangst en spanningen rondom de bevalling ben ik benieuwd of er meer vrouwen zijn die zich zo voelen en het gesprek aan willen gaan. Ik kan jullie allemaal aanraden om de videos van de verlosmoeder op YouTube te bekijken, dit heeft mij veel rust gegeven. Ook kun je op —>deze<— site nog meer handvatten vinden om grip te krijgen op jouw persoonlijke bevalangst.

Succes en ik hoop dat we alle positief kunnen terug kijken op onze bevalling! 🙂 Liefs!

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden