Beginners guide voor kamerplanten

by Survival Guide To Adulthood
beginners guide voor kamerplanten

Een junglehuis! Dat willen we allemaal wel! Met goede moed haal je weer een mooie groene rakker is huis, dit keer met de gedachte dat je het héél anders gaat aanpakken. “Dit keer blijft hij wel leven!” Regelmatig geef je hem een flinke douche beurt, maar al gauw blijkt de plant het toch niet zo gezellig te vinden in jouw huis. HELP?! Dont worry, met de beginners guide voor kamerplanten, heb jij binnen no-time een groen huis!

Mooi! Als je op dit punt bent gekomen op mijn website, weet ik zeker dat jij er klaar voor bent om de stap te zetten naar een groener huis! In mijn vorige blogpost heb je wat meer kunnen lezen over waarom het goed is om planten in huis te halen. (je leest het artikel hier!) Vandaag in de beginners guide voor kamerplanten laat ik je zien welke planten het meest geschikt zijn als je net begint met het aanschaffen van planten.

Mijn eerste kamerplant

Toen ik voor het eerst een plant kocht had ik gewild dat ik mij wat meer verdiept had in de soorten planten die er zijn. Ik ging ervan uit dat elke plant het wel zou overleven als je hem maar water geeft. WRONG! Ik kwam thuis met een bananen plant, één van de moeilijkste planten om te verzorgen als je het mij vraagt en zeker niet geschikt voor een amateur! Als snel liet deze lieve vriend het afweten en volgde er een nieuwe plant. Namelijk de Goudpalm genaamd Frits!

beginners guide voor kamerplanten

1.De Goudpalm

De Goudpalm, mijn tweede groene vriend die intrek in mijn huis heeft genomen. Hij begon als een gemiddelde plant met zo een vijf stengels, zo één die je bij het tuincentrum haalt. Niet te groot, maar ook niet te klein. Ik kocht een mooie grote pot met ruimte voor Frits (jazeker deze plant heeft een naam gekregen, is toch niet raar?) om in te kunnen groeien, en een plekje voor het raam met goede licht inval. Inmiddels is Frits uitgegroeid tot een mega palm en kan ik hem eigenlijk niet meer kwijt, maar weg doen kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Frits zorgt al zo een 9 jaar voor een zuurstofrijke lucht in mijn huis, wat wil je nog meer? Kortom de Goudpalm is zeker een goede eerste optie voor in de beginners guide voor kamerplanten.

Verzorging Goudpalm:
– Goudpalmen maken snel nieuwe bladeren, maar zijn minder zuinig op hun oude blad. Om de plant mooi fris groen te houden is het raadzaam regelmatig de bruine puntjes af te knippen.
– De Goudpalm doet het het beste op een plaats met een hoge lichtintensiteit zonder direct zonlicht. Dit is bijvoorbeeld voor een raam op het noorden.
– De grond van een palm dient altijd vochtig te zijn, zonder dat de palm met zijn wortels in het water staat. Hierbij is 1x per week water geven voldoende. Je kan de plant ook altijd even buiten zetten in regen, daar zijn ze dol op!

2.De Pannenkoek plant

De Pilea Peperomioides, oftewel de pannenkoek plant, heeft een flinke comeback gemaakt en is razend populair. In de jaren zeventig was dit plantje ook al super gewild en de bijnaam pannenkoek heeft dit plantje dan ook te danken aan zijn mooie ronde blaadjes. Dit plantje is ook zeer geschikt om te gaan “leren” stekken, want hij maakt namelijk super snel stekjes aan. De Pilea is super makkelijk te verzorgen en te onderhouden, en komt daarom op nummer 2 in mijn beginners guide voor kamerplanten!

Verzorging Pannenkoek plant:
– 1x per week een klein beetje water. Dit kun je doen door eerst even te voelen met je vinger aan de aarde. Door de aarde altijd licht vochtig te houden, blijft dit plantje zeker langer in leven.
– Gebruik het liefst een potje met gaatjes aan de onderkant zodat teveel water kan weglopen. Ik raad het gebruik van een terracotta potje ( ja ik weet het ze zijn suuuuper hip maar zooooo niet handig!) dan ook af, aangezien deze potjes heel veel water opzuigen en je potgrond dat kan uitdrogen.
-De Pilea is pas echt blij als hij een zonnig plekje in huis krijgt. Maar pas op met hete zomerdagen, dan moet je hem wel even verplaatsen want anders verschrompelen de blaadjes.

beginners guide voor kamerplanten
mijn cactus verzameling

3. De Cactus

Oeh I love Cactussen! Het geeft mij altijd het gevoel alsof ik in het buitenland zit. Je kent het wel zo een eiland waar alles compleet uitgedroogd is door die graf hitte en het enige wat daar kan groeien onkruid en cactussen is. Heerlijk! En als je eens bedenkt dat het daar vrijwel nooit regent en de Cactussen meters hoog worden, ja dan raad je het wel..: Als zelfs een cactus in jouw huis doodgaat ben je planten niet waard! haha grapje natuurlijk! Cactussen zijn makkelijk te onderhouden en geven je huis een heerlijk Bohemian tintje, een verzekerde nummer 3 in mijn beginners guide voor kamerplanten.

Verzorging Cactussen:
– Cactussen kunnen lang zonder water. Cactussen kunnen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen waardoor ze een flinke reserve opbouwen. Zo kun je ze in de winter met gemak 3 maanden geen water geven. Hierdoor kunnen de cactussen wel wat krimpen maar dit is niet erg. Pas op want je geeft een cactus al snel te veel water. Dus hierbij geldt: Less is More!
– Vrijwel alle Cactus soorten stellen weinig eisen aan licht intensiteit. Je kunt hem dus in de zon zetten of op een schaduwrijk plekje, no problem voor mister Cactus!
– Het verpotten van een cactus is geen gemakkelijk karwei door de stekels. Vermijdt verpotten dus zoveel mogelijk, maar mocht dit toch moeten gebeuren, draag dan speciale handschoenen!

beginners guide voor kamerplanten

4. Monstera Deliciosa

De naam van deze plant verraadt het al een beetje. Deze plant kan namelijk uitgroeien tot een onwijs monster, vandaar ook de naam Monstera Deliciosa. Van origine is deze plant een tropische klimmer en groeit hij tegen andere bomen op, of bedekt hij de grond. Daarom moet je deze plant altijd goed opbinden anders neemt hij binnen no time je huiskamer of je mooie vloer over. Door de Monstera in huis te halen zet je zeker een statement, vooral als de plant mooie luchtwortels aanmaakt. Daarom last but not least de nummer 4 in mijn beginners guide voor kamerplanten

Verzorging Monstera Deliciosa:
– Geef deze plant voldoende water, maar nooit teveel! De potgrond moet altijd licht vochtig aanvoelen. Teveel water is funest voor de wortels. Ze zullen verdrinken en sterven af. Geef daarom in de zomer liever 2x een klein beetje water dan 1x te veel.
– Zorg ervoor dat je een mosstok in de pot zet. Omdat deze plant van nature een klimmer is, kun je op deze manier je plant naar boven begeleiden. De luchtwortels zullen zich gaat hechten aan de mosstok en je mooie vloer blijft bespaard.
– Verpotten geblazen met deze vriend. Deze plant zal vaak verpot moeten worden aangezien hij snel groeit. De wortels zijn zodanig sterk dat als je niet op tijd verpot, de wortels door de pot zullen breken.

Ik hoop dat je met deze 4 planten uit mijn beginners guide voor kamerplanten een goede start kunt maken naar een groener huis. Mocht je vragen of tips hebben, zijn deze natuurlijk altijd welkom. Succes en vooral geniet! Er is niets dat zoveel voldoening geeft dan lekker met plantjes bezig te zijn! Liefs x Survival Guide To Adulthood

You may also like

1 comment

Deborah 3 februari 2020 - 08:30

hahaha geweldig. Alsof ik een blog over mijzelf aan het lezen ben. Die van mij heet Hugo en is een ficus. Hij doet het ook nog steeds na een aantal bijna dood ervaringen….
Heb er inmiddels al wat stekjes van ook 🙂 En het lukt mij zowaar om een aantal andere planten ook in leven te houden. Ik vind je goud palm overigens erg mooi.

Reply

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden