6x bizarre feiten over borstvoeding die je (nog) niet wist

by Survival Guide To Adulthood
6x bizarre feiten over borstvoeding die je (nog) niet wist

Borstvoeding of flesvoeding we zijn uiteindelijk allemaal groot geworden. Welke keuze jij maakt als aanstaande moeder is helemaal aan jezelf en dat is prima. Toch wil je jezelf voorzien van de juiste informatie als het gaat om borstvoeding of wellicht wil je wat grappige informatie om te delen in de kroeg als het gesprek met je vrienden weer eens niet lekker op gang komt. Wist je bijvoorbeeld dat je borstvoeding kan geven zonder dat je zelf ooit zwanger bent geweest? En dat borstvoeding helpt bij wespen steken en muggen bulten? Vast niet! Dit en nog veel meer bizarre weetjes lees je vandaag is 6x bizarre feiten over borstvoeding die je (nog) niet wist.

Borstvoeding geven zonder zwanger te zijn

laten we gelijk maar beginnen met het meest bizarre feitje over borstvoeding, en dit wist ik zelf ook niet totdat ik onderzoek ging doen. Je kunt namelijk borstvoeding geven terwijl je nog nooit zwanger bent geweest. Hoe bizar is dit? Zo is het zelfs dat in andere culturen het gewoon gebruikelijk is dat grootmoeder van de baby relacteerde als de moeder in de problemen kwam. Zo zijn er bepaalde medicijnen en kruiden die de borstvoeding op gang kunnen brengen waarna de borsten reageren op vraag en aanbod. Ook als je eerder gestopt bent met borstvoeding maar later in de opvoeding opnieuw wilt starten met borstvoeding kan dit. Dus wil jij je vriend voorzien van een lekkere leut moedermelk? Leg die tepels maar bloot & Suck it away!

Je kunt borstvoeding geven zolang als jij wilt

wist je dat je borstvoeding kunt geven zolang als jij wilt? Borstvoeding is een formule van vraag en aanbod. Eigenlijk een beetje zoals de huizenmarkt tegenwoordig haha. Blijft jouw kindje om borstvoeding vragen dan blijven jouw borsten melk aanmaken en kun je borstvoeding blijven geven. Er zijn zelfs moeders die hun peuters en kleuters nog voorzien van moedermelk. Vind je dit een beetje raar? Nou de Amerikaanse Jennifer Mulford claimt haar 36 jarige vriend nog steeds elke 2 uur te voorzien van moedermelk. De moedermelk laat baby’s sneller groeien en sommige geloven dat de melk op volwassenen hetzelfde effect heeft. Dus alle mannen die sneller spieren willen kweken, eat your heart out, of beter gezegd suck your heart out haha. Dit is toch wel 1 van de meest bizarre feiten over borstvoeding.

Say it don’t spray it

wist je dat het melk niet uit 1 straal, en dus uit 1 plek uit je tepel komt? Het komt uit verschillende plekken uit je tepel en kan wel zorgen voor 5 a 10 stralen. Je tepels fungeren dus eigenlijk als een soort super sproeiers. Kleine tip; knijp niet te hard in je borst want het spuit er zo uit, aldus een ervaringsdeskundige haha. Nog een grappig feitje; tijdens het voeden uit een borst doet de andere borst gezellig mee, dus houdt altijd een doekje bij de hand.

Eindelijk een wondermiddel tegen die vervelende muggenbulten!

ga jij in de zomer ook altijd gebukt onder het leed dat muggenbulten heet? Krab jij jezelf het ongeluk en heb je al ontelbare kruisjes gezet in die honderden bulten, nou ik heb de oplossing voor je. Ja je raad het vast al maar moedermelk! Geloof het of niet maar moedermelk is magisch! Smeer een beetje op jouw muggenbulten en weg is de jeuk! Zo helpt het ook tegen luier uitslag en ontstoken oogjes bij jouw kleintje, en gestoken door een wesp? Geen probleem moedermelk is the way to go!

Magische tetten!

Wist je dat jouw borsten zich aanpassen aan de situatie van jouw kindje? Heeft jouw kindje koorts dan wordt jouw borst kouder om jouw baby af te laten koelen. Zo zijn er zelfs voorbeeldje van vrouwen met tweelingen waarbij een van de twee kindjes ziek is en de ene borst zich dus aanpast aan het zieke kindje en de andere borst niet. Zo kun je dus zelfs een peuter en een baby tegelijkertijd voeding geven. Bij de geboorte van de baby gaat de borst weer terug naar eerste moedermelk (colostrum) en dat is ook prima te drinken voor jouw oudere kindje, en ook nog eens super gezond!

Een goede lactatiekundige is het halve werk!

Oké deze laatste valt niet perse onder de meest bizarre feiten over borstvoeding maar ik wilde heel graag borstvoeding geven. Helaas had ik een slechte start doordat wij in het ziekenhuis slecht begeleid werden. Er werd mij aangeraden een lactatiekundige onder de arm te nemen, dus dit deden wij. Helaas was de eerste lactatiekundige die kwam niet perse om naar huis te schrijven. Ik overwoog bijna zelf een carrière switch toen ik zag wat deze dame vroeg voor een consult dat bestond uit een beetje staren naar mijn borsten! Totdat ik besloot om voor een tweede keer een lactatiekundige in te schakelen.

Daar was Helen Weerheim van “de zoete parel”, een heldin wel te verstaan! Zij liet mij verschillende technieken zien die voor mij van hulp waren en zij nam haar tijd, wat een verademing. Ze liet mij zien dat stress en emotionele stress de melkproductie kan beïnvloeden en dat het masseren van de borst zorgt voor een betere melk stroom. Toen ik uiteindelijk besloot te stoppen met de borst en over te gaan op kunstvoeding, was zij zeer begripvol. Bij haar staat de moeder en haar geluk voorop of dit nu met een borst gevoede baby is of niet! Ik ben zo trots dat ik mijn mannetje een maand van mijn witte goud (zo wordt moedermelk ook wel genoemd) heb kunnen voorzien dat wij dit nog even hebben laten vastleggen door fotografe Lavinia van Fotografie Lavinia.

6x bizarre feiten over borstvoeding die je (nog) niet wist
Lactatiekundige Helen Weerheim geeft mij wat goede tips omtrent borstvoeding
Foto credits @fotografie lavinia

Dus kom jij uit de buurt van Leiden en zoek jij nog een goede lactatiekundige? Zoek Helen Weerheim van “de zoete parel” even op op google. En wil jij ook de borstvoeding laten vastleggen op deze mooie manier of een leuke shoot met het gezin klik dan hier 🙂

Kleine disclaimer:ik begreep die vrouwen nooit die bij voorbaat al riepen; “borstvoeding daar begin ik niet aan”. Maar nu ik zelf heb mogen ervaren hoe zwaar het is, snap ik deze groep vrouwen heel goed. Borstvoeding of flesvoeding we zijn allemaal groot geworden. Neemt niet weg dat ik enorm veel respect heb voor de vrouwen die non stop borstvoeding geven. Chapeau want het is hard werken!

You may also like

Leave a Comment

Survival Guide To Adulthood maakt gebruik van cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op 'Accepteer' Dankjewel! Accepteer Lees meer

Privacybeleid & Gebruiksvoorwaarden